Sağlıklı beslenme ve işitme kaybı arasındaki ilişki oldukça önemlidir.
İşitme kaybı sosyal etkileşimlerimize, ilişkilerimize ve iş performansımıza zarar verir. Pandemiden önce en önemli üç halk sağlığı sorunu kanser, diyabet ve işitme kaybıydı!
Araştırmalar yaşlanan nüfusun yanı sıra işitme kaybının demans ve depresyonla da bağlantılı olduğunu göstermiştir.
Yaşam boyu gürültü kirliliğine maruz kalmak, genetiğimizle, yaşam tarzı seçimlerimizle, ilaçlarımızla ve işitme yeteneğimizin doğal yaşlanma süreciyle birleştiğinde zarar görecektir.
Genel sağlığımızı korumak için önleyici adımlar atmamız gerekiyor mu? Evet,buna öğünlerinizi maksimum besin değeri sağlayacak şekilde ayarlamanız da dahildir.
Hangi besin açısından zengin gıdanın işitme sağlığınızı korumanıza yardımcı olacağını biliyor musunuz? Aşağıdakiler işitme sağlığınızı destekleyecek dengeli bir beslenme konusunda size rehberlik edecektir.
C vitamini
Her yerde bulunan C Vitaminine ihtiyacımız var. Bunun iyi bir nedeni var: “Vitaminlerin güç merkezi” olarak biliniyor!
Kulaklarımızda sesin işlenmesini kolaylaştıran çok küçük yapıları “koruduğu” gösterilmiştir. İç kulağımızın duvarlarını kaplayan ve ses bilgisini beynimize taşımanın yanı sıra dengemizi korumamıza yardımcı olan silva (küçük tüyler) adı verilen tüylere sahiptirler.
Bakterilerden, çıplak gözle görülemeyen hava kirleticilerine kadar kulağın hassas olduğu enfeksiyonlarla savaşır.
En iyi yanı ise C vitamininin portakal, limon, papaya ve çilek gibi en sevdiğimiz meyvelerin bazılarında bulunmasıdır. Tatlı patates, domates ve brokoli de bunlarla doludur.
B12 vitamini
Amerikan Clinical Nutrition dergisinin belirttiği gibi “işitme bozukluğu yaşlılarda en sık görülen 4 kronik rahatsızlıktan biridir”. Çalışma katılımcıların besin alımını analiz etti. İşitme kaybı sergileyen hastalarda, yeterli işitme seviyesine sahip olanlara göre B12 seviyelerinde %40’ın üzerinde bir düşüş olduğu ortaya çıktı.
B-12 Vitamini nasıl yardımcı olabilir? Sağlıklı bir dolaşım sistemi ve kan akışımızın kolaylaşması için gereklidir. İç kulağımızda deniz kabuğu şeklinde bir oluşum olan kokleanın ses algısını işlemesi sağlıklı bir dolaşım sistemine bağlıdır.
Yumurta, peynir, kırmızı et ve balık, hatta zenginleştirilmiş tahıllar ve çeşitli süt ürünleri bize ihtiyacımız olan B12’yi sağlayacaktır.
Folat veya B-9 Vitamini
Yeşil yapraklı sebzelerden hoşlanıyorsanız gerekli miktarda B9 Vitamini almakta sorun yaşamayacaksınız. Ispanak ve lahana, fındık ve yumurtanın yanı sıra harika kaynaklardır. Turunçgiller başka bir harika kaynaktır. Fasulye, brokoli ve hatta karaciğer şiddetle tavsiye edilmektedir.
B-12 Vitamini ve B-9 dolaşımımızı güçlendirmek için birlikte çalışır. B-9 vitamini, sağlıklı kan hücrelerinin oluşumunda etkilidir ve yüksek düzeyde işitme kaybı olan hastalarda daha düşük düzeylerde ortaya çıkmıştır.
Omega-3’ler
2010 yılında yapılan bir araştırma, yaklaşık 3.000 katılımcının verileri kullanılarak Omega-3 alım miktarı ile presbikuzinin (yaşa bağlı işitme kaybı) başlangıcının doğrudan bağlantılı olduğunu keşfetti.
American Journal of Clinical Nutrition ayrıca 1 ila 2 porsiyon balığın işitme kaybı riskini %42 oranında azalttığını belirledi! Haftada sadece 3,5 ons, presbiacusis riskimizi önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur.
Ceviz, sığır eti, yumurta, somon ve sardalye gibi yağlı tatlı su balıkları Omega-3 bakımından zengindir. Vegan veya vejetaryen beslenmeniz kısıtlanıyorsa takviyeleri de kullanmakta fayda var.
Tüm vitamin ve minerallerinizden en iyi şekilde yararlanmak için taze yemek vücudunuz için en iyisidir; bu nedenle araştırma yaptığınızdan ve mümkün olduğunca otlarla beslenen sığır eti ve yabani somon aldığınızdan emin olun.
Sonuç olarak sağlıklı beslenme ve işitme kaybı arasındaki ilişkiyi dikkate almak gerekir.